Czy wiecie jak można przywołać wiosnę, pomimo zimowej aury za oknem?
Ponieważ w tym roku brak nam zielonego w ogrodzie, proponujemy Wam zieleń w kuchni... a dokładnie zielone muffinki wiosenne
Przepis na zielone muffinki jak zwykle banalnie prosty, dekoracja według własnego uznania. U nas to bita śmietana z mascarpone, truskawki (bardziej dla koloru niż smaku o tej porze roku) i zielone kiwi ale równie dobrze każde inne owoce jakie macie pod ręką.
Zielone, wiosenne muffinki
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 szkl maki kokosowej
- 3/4 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 1,5 szkl mleka
- 1/2 szkl. oleju
- szpinak - użyłam mrożony 1/2 opakowania ok 200g
Mokre składniki wymieszać razem, następnie wymieszać z suchymi i nalać do foremek. Piec około 20min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do "suchego patyczka".
Gdy ostygną dekorujemy i pałaszujemy.
Smacznego!