Kiedy jesteście u nas zachwalacie mocno nasz chleb.
Jeśli macie ochotę zrobić go sami w domu dzielimy się dzisiaj z Wami naszym przepisem.
To ten z serii „babcinych przepisów".
CHLEB NA ZAKWASIE Z MĄKI ŻYTNIEJ
Mąki żytniej na wyczucie w zależności od potrzeb (u nas nawet do 15 kg jednorazowo).
Wody tyle ile ciasto zabierze nie za dużo nie za mało.
Dodać zakwas tylko i wyłącznie żytni soli na oko (u nas ze dwie garści).
Dodatkowo siemię lniane, ziarno słonecznika.
Zamieszać i czekać aż urośnie pilnować aby z dzieży nie uciekło (czasami szybkie jest!)
Zagnieść jeszcze raz. W razie potrzeby dosypać trochę mąki ale nie za dużo tak w sam raz.
I pieczesz oczywiście w piecu chlebowym opalanym drewnem liściastym.
Piec tyle ile trzeba. Aż skórka będzie chrupiąca i wypieczona tak jak lubicie... Każdy inaczej oczywiście.
Miłej pracy i smacznego pałaszowania.