Chleb żytni na zakwasie

with Brak komentarzy
chleb żytni na zakwasie piec chlebowy Dom pod Lipą
fot. Anna Gołębiewska

 

chleb żytni Dom pod Lipą

 

 

Kiedy jesteście u nas zachwalacie mocno nasz chleb.
Jeśli macie ochotę zrobić go sami w domu dzielimy się dzisiaj z Wami naszym przepisem.
To ten z serii „babcinych przepisów".

CHLEB NA ZAKWASIE Z MĄKI ŻYTNIEJ

Mąki żytniej na wyczucie w zależności od potrzeb (u nas nawet do 15 kg jednorazowo).

Wody tyle ile ciasto zabierze nie za dużo nie za mało.

Dodać zakwas tylko i wyłącznie żytni soli na oko (u nas ze dwie garści).

Dodatkowo siemię lniane, ziarno słonecznika.

Zamieszać i czekać aż urośnie pilnować aby z dzieży nie uciekło (czasami szybkie jest!)

Zagnieść jeszcze raz. W razie potrzeby dosypać trochę mąki ale nie za dużo tak w sam raz.

I pieczesz oczywiście w piecu chlebowym opalanym drewnem liściastym.

Piec tyle ile trzeba. Aż skórka będzie chrupiąca i wypieczona tak jak lubicie... Każdy inaczej oczywiście.

Miłej pracy i smacznego pałaszowania.

Zobacz nas i polub!