Herbata z pokrzywy

with Brak komentarzy

Herbata z pokrzywy

Już jest! Niektórzy uznają ją za chwast i trudno się z tym nie zgodzić gdy zagości na rabatach (znamy to z praktyki...) inni uznają ją za cenne lekarstwo.

Można ją dodawać do sałatek i innych potraw, ale my najbardziej lubimy ją stosować w postaci herbaty, zarówno ze świeżej jak i i suszonej pokrzywy.

Herbata z pokrzywy

liście pokrzywy świeże lub suszone (2 łyżki) zalać litrem wrzątku, trzymać pod przykryciem kilka minut.

Można osłodzić miodem.

 

Pokrzywę stosuje się wewnętrznie w leczeniu niedokrwistości i anemii, niedoborach żelaza, oczyszczaniu krwi, przywracaniu sił witalnych, leczeniu reumatyzmu, chorób dróg moczowych, nieżytach przewodu pokarmowego i wszystkich dolegliwościach spowodowanych zakwaszeniem i zatoksycznieniem organizmu jak i zewnętrznie do przemywania cery w przypadku cery tłustej i jako płukanka wzmacniająca włosy, zmniejszająca łupież i łojotok.

Zobacz nas i polub!