Dyniowy sezon trwa

with Brak komentarzy

dyniowy sezon w Domu pod Lipą
Tarta dyniowa z Domu pod Lipą

Czy wiecie, że mamy właśnie sezon na dynie?
Dlatego też dzielę się z Wami dzisiaj przepisem na...

TARTĘ DYNIOWĄ

Spód:

  • 250gr mąki orkiszowej
  • 120 gr masła
  • 1 jajko
  • sól do smaku

Ciasto wyrobić szybko, najszybciej jak to możliwe.

Wiem, wiem kruche powinno poleżeć w lodówce ale ja nigdy nie mam na to czasu więc leżakowanie pomijam...

Dynie najlepiej Hokaido. Jak dla mnie jest to jedna z najlepszych i najbogatszych w smaku z dyń.

 

Przygotować dynię:

  • rozkroić na pół i wybrać miąższ.

Jeśli przygotowujemy ją w piekarniku kroimy na półksiężyce i pieczemy ok.0,5 godz w nagrzanym piekarniku tak aby zmiękła ( ale nie rozpadła się).

Można też przygotować ją na parze.

Po ostygnięciu kroimy kostkę ok 1x1cm

Wykładamy ją na ciasto wcześniej wyłożone w blaszce. Proponuję okrągłą - ciasta i tarty wyglądają w nich bardzo efektownie.

Dynię doprawiamy solą i rozmarynem (mój tajemny składnik).

Na dynię kładziemy ser gorgonzola ok 200g, a następnie zalewamy to śmietaną 18% połączoną z 1 jajkiem, solą i pieprzem.

Pieczemy około 50 min. w temp. 200 stopni Celsjusza.

Życzymy smacznego!

Zobacz i polub nas: